Przed nami ostatnia, finałowa potyczka „Bitwy na drobiowe smaki” - ogólnopolskiego konkursu kulinarnego odbywającego się pod Patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz EURO-TOQUES POLSKA.
Wielki finał odbywać się będzie w dniach 14-16 grudnia 2021 roku, na terenie Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Do boju o tytuł Mistrza Drobiowego Smaku staną laureaci konkursów regionalnych i zdobywcy dzikich kart. Zwycięzcy konkursu otrzymają od organizatorów szereg cennych nagród, które pomogą im w dalszym rozwijaniu kulinarnej pasji.
Więcej informacji o finałowych zmaganiach znajdziecie na naszej stronie bitwanadrobiowesmaki.pl oraz fanpage https://www.facebook.com/bitwanadrobiowesmaki
Z ogromną radością ogłaszamy, że wznawiamy naszą „Bitwę na drobiowe smaki"!
Wszystkich zainteresowanych udziałem w kulinarnych zmaganiach zachęcamy do zapoznania się z regulaminem konkursu i przesłania zgłoszenia do dnia 04.10.2021 r. Aby się zgłosić, wydrukuj formularz, wypełnij i prześlij do nas e-mailem na adres konkurs.federacja@proben.pl.Opublikowano 20.09.2021 r.
Panorama Lubelska zrelacjonowała kulinarne potyczki uczniów z województwa lubelskiego.
W lubelskiej bitwie brało udział 11 drużyn - w tym ekipy ze szkół w Potoczku, Lublinie, Pszczelej Woli, Okszowa, Łukowa, Leśnej Podlaskiej, Jabłonia, Włodawy, Parczewa, Siennicy Różanej.
Najlepszą drużyną, która zakwalifikowała się do Ogólnopolskiego Finału Bitwy na drobiowe smaki okazała się drużyna z Zespołu Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie.
Źródło: TVP3 Lublin
Opublikowano: 5.02.2020 r.
Opublikowano: 23.01.2020 r.
To ogólnopolski konkurs, który ma promować polskie mięso i obalać mity na temat drobiu. W eliminacjach w Białymstoku walczyli najlepsi uczniowie z podlaskiego i warmińsko-mazurskiego. Drób był podstawowym składnikiem w daniach uczniów w kulinarnych potyczkach.
Siekanie, mieszanie, smażenie, glazurowanie. To prawdziwa bitwa na smaki, dlatego każda grupa ma swoją tajną broń. Na głównej linii frontu - drób.
To drugi dzień bitwy na drobiowe smaki. Z 12 drużyn z podlaskiego i warmińsko-mazurskiego z klas gastronomicznych zostało 6 najlepszych.
To pierwsza edycja ogólnopolskiego konkursu, organizuje go Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Bitwa na drobiowe smaki skierowana jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym.
Kulinarne potyczki mają promować polski drób i obalić mity na temat jego szkodliwości. a także pokazać, że mięso z drobiu można wykorzystać w kreatywny sposób.
Bitwę na drobiowe smaki w eliminacjach w Białymstoku wygrała drużyna z Zespołu Szkół nr. 6 im. Macieja Ratajs w Ełku. ogólnopolski finał już w kwietniu w Warszawie.
Źródło: Obiektyw TVP3 Białystok
Opublikowano: 15.01.2020 r.
13 - 14 stycznia 2020 r. - szkoły z województw podlaskiego i warmińsko - mazurskiego - Studio Kulinarne Atuty, ul. Piotrkowska 2A, 15-439 Białystok
21 - 22 stycznia 2020 r. - szkoły z województw świętokrzyskiego i małopolskiego - Studio Kulinarne Domowa Spiżarnia, ul. Okrzei 5, 25-525 Kielce
29 - 30 stycznia 2020 r. - szkoły z województwa mazowieckiego - Studio Kulinarne Gastro Magic, ul. Piastowska 65, 05-850 Jawczyce
Opublikowano: 17.12.2019 r.
w związku z powtarzającymi się prośbami ze strony szkół, dotyczącymi wydłużenia terminu przyjmowania zgłoszeń konkursowych, informujemy, że zgłoszenia na konkurs kulinarny "Bitwa na drobiowe smaki" mogą Państwo nadsyłać do 31 stycznia 2020 r.
Jednocześnie pragniemy poinformować, że w województwach mazowieckim, świętokrzyskim, małopolskim, podlaskim oraz warmińsko - mazurskim lista uczestników jest już zamknięta. Lista szkół zakwalifikowanych do konkursu z powyższych województw zostanie opublikowana już niebawem.
Pozostałe województwa gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie i przysłania formularzy zgłoszeniowych!
Opublikowano: 16.12.2019 r.
Informujemy, że składnikiem obowiązkowym do przygotowania dania głównego jest Olej Kujawski Rzepakowy. Nie możecie go jednak użyć , jako składnika marynaty. Zgodnie z Regulaminem konkursu produkt ten zostanie zapewniony przez Organizatora w dniu konkursu.
Crafted by PROBEN