W październiku 2022 roku odbyła się uroczysta inauguracja II edycji konkursu „Bitwa na drobiowe smaki II” w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie w województwie wielkopolskim. W kolejnych bitwach w 2022 roku walczyły drużyny z regionów: łódzkiego, mazowieckiego, podkarpackiego, pomorskiego, podlaskiego, warmińsko-mazurskiego, dolnośląskiego i opolskiego. Natomiast zmagania w pierwszym kwartale w 2023 roku odbędą się w regionach: śląskim, lubelskim, świętokrzyskim i małopolskim, kujawsko-pomorskim oraz zachodniopomorskim i lubuskim. A sam finał planowany jest na drugą połowę kwietnia 2023 roku.
W pierwszej edycji „Bitwy na drobiowe smaki” brało udział kilkuset młodych adeptów sztuki kulinarnej z całej Polski. Na konkursowych talerzach królowały dania z drobiu – głównie kurczaka, który był bohaterem kulinarnego przedsięwzięcia. Uczniowie biorący udział w konkursie prześcigali się w kreowaniu niezwykłych dań, które zdaniem jurorów zasługiwały na to, by znaleźć się w menu profesjonalnych restauracji. Zwieńczeniem etapu regionalnego, przeprowadzanego w kilkunastu miastach naszego kraju, był Wielki Ogólnopolski Finał, który odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet - miejscu spotkań kucharzy z całej Europy. Uczestnikom finału „Bitwy na Drobiowe Smaki” towarzyszyły kamery, które rejestrowały ich starania. Materiał filmowy, został wyemitowany w telewizji ogólnopolskiej, z którego relacje możecie obejrzeć klikając w podane poniżej linki:
„Bitwa na drobiowe smaki” to ogólnopolski konkurs kulinarny adresowany do uczniów szkół ponadpodstawowych, które posiadają klasy o profilu gastronomicznym. Pierwsza edycja konkursu przebiegała etapowo – w 12 regionach naszego kraju przeprowadziliśmy eliminacje regionalne, w których wzięło udział około 300 młodych kucharzy. Zwieńczeniem etapów regionalnych był wielki ogólnopolski finał konkursu, przeprowadzony w prestiżowym miejscu spotkań kucharzy z całej Europy – Instytucie Kulinarnym Transgourmet, gdzie na co dzień trenuje Kadra Narodowa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni. Głównym bohaterem konkursu był kurczak – został nim nieprzypadkowo – projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Uczniowie biorący udział w konkursie prześcigali się w kreowaniu niezwykłych dań, które zdaniem jurorów zasługiwały na to, by znaleźć się w menu profesjonalnych restauracji. Mieli również okazję uczestniczyć w wykładach dietetyków na temat zdrowej diety, roli mięsa drobiowego w codziennym menu młodych ludzi oraz mogli skonfrontować mity dotyczące mięsa drobiowego z rzeczywistością.
Konkurs doczekał się drugiej edycji i ponownie jest objęty honorowym Patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz opatrzony znakiem Polska Smakuje. Format konkursu nie zmienia się, tym razem również odwiedzimy 12 regionów, gdzie przeprowadzimy eliminacje, z których wyłonimy ogólnopolskich finalistów. Patronat medialny nad konkursem objęły wiodące portale o tematyce gastronomicznej.
Wokół żadnego mięsa nie narosło tyle krzywdzących mitów, ile wokół drobiu. Mimo że Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej, a polskie kurczaki są cenione na całym świecie ze względu na dobrą jakość i przystępną cenę, wielu z nas uwierzyło w niestworzone historie dotyczące szkodliwości mięsa drobiowego. Poniżej konfrontujemy najbardziej powszechne mity z rzeczywistością.
Poznaj ciekawe sztuczki, dzięki którym gotowanie potraw z drobiu stanie się prostsze. Zgromadzone porady pomogą jeszcze szybciej przygotować ulubione dania, a efekt końcowy zaskoczy Cię pozytywnie. (zmienić w tekście szyk zdania na: Zgromadzone porady pomogą jeszcze szybciej przygotować ulubione dania, a efekt końcowy pozytywnie Cię zaskoczy!
• Kupuj mięso chłodzone i pakowane próżniowo, umieszczone na tackach.
• Sprawdź, czy opakowanie nie jest naruszone, dostęp powietrza może spowodować zepsucie się mięsa.
• W supermarketach zwracaj uwagę na czystość lodówek, w których mięso jest przechowywane.
• Nie kupuj mięsa na bazarach, na których panują złe warunki sanitarne.
• Wybierając mięso drobiowe zwracaj uwagę na jego kolor, zapach, konsystencję i strukturę. Świeże mięso ma kolor bladoróżowy lub lekko czerwony. Powierzchnia powinna być jędrna, gładka, sucha i matowa.
• Najlepiej jest kupować mięso certyfikowane. Certyfikat System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP gwarantuje kontrolę całej drogi, jaką przebywa żywność od producenta do konsumenta. W systemie jakości QAFP obowiązuje całkowity zakaz dodawania do paszy antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu.
ul. Mieszka I 6, 96-500 Sochaczew
konkurs.federacja@proben.pl
tel. 515 096 400, 46 861 40 71
Crafted by PROBEN